ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
στη Λαΐδα
 
 


Η πρεσβεία της Βραζιλίας στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, παρουσιάζουν στη Λαΐδα, 10-16 Δεκεμβρίου 2009, ένα αφιέρωμα σε πρόσφατες κινηματογραφικές παραγωγές από τη Βραζιλία με βραβευμένες ταινίες και ντοκιμαντέρ και σε   ειδική προβολή την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γκλάουμπερ Ρόσα, Barravento ( 1961).


Ανάμεσα στις επετείους που θα γιορτάσει η Βραζιλία το 2010, είναι τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση της Μπραζίλιας, της εμβληματικής της πρωτεύουσας. 15 μόλις μέρες πριν, στις 15 Δεκεμβρίου, ο δημιουργός της, ο περίφημος αρχιτέκτονας Οσκάρ Νιεμάγιερ έχει τα 102α γενέθλιά του. Σαν διπλός φόρος τιμής, στο δημιουργό και το δημιούργημα, θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Οσκάρ Νιεμάγιερ - Η ζωή είναι μια ανάσα, το οποίο μας γνωρίζει  τον άνθρωπο, το δημιουργό και το έργο του .


Θέλοντας επίσης να τιμήσουμε το Ρίο ντε Ζανέιρο, για την πρόσφατη ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, μια μέρα, η 11η Δεκεμβρίου, θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στο Ρίο, με πολλή μουσική και πολλές... παραλίες. Θα προβληθούν το ντοκιμαντέρ Λωρίδα Άμμου σχετικά με την κοινωνία και τις συνθήκες δημοκρατίας και ισότητας που επικρατούν στη μυθική ακτογραμμή της Cidade Maravilhosa, και δυο ταινίες με πολλή πολλή μουσική. Σάμπα, τι άλλο; Τον πιο βραζιλιάνικο απ' όλους τους ρυθμούς, σήμα κατατεθέν του Ρίο. 


Στις 11 Δεκεμβρίου συμπληρώνονται 99 χρόνια από τη γέννηση ενός από τους σπουδαιότερους συνθέτες της βραζιλιάνκης μουσικής, του Νοέλ Ρόζα. Για να τον τιμήσουμε κι εμείς, θα προβληθεί η ταινία Νοέλ, ο ποιητής της σάμπας, στην οποία βλέπουμε μερικά από τα ελάχιστα χρόνια της ζωής του, και πώς γράφτηκαν από τις ωραιότερες σάμπες που τραγουδιούνται ακόμα και σήμερα.


Το αφιερώμα στο Ρίο και τις μουσικές του ολοκληρώνει το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Το μυστήριο της σάμπας, όπου θα δούμε όλη τη διαδικασία της σύνθεσης μιας σάμπας. Οι βετεράνοι   σαμπίστες της Velha Guarda da Portela, της Παλιάς Φρουράς της Πορτέλα, της μυθικής Σχολής Σάμπας, που έχει κερδίσει τα περισσότερα βραβεία στο καρναβάλι εξηγούν στη Μαρίζα Μόντε  και στην κάμερα πώς έγραψαν τις πιο φημισμένες από τις σάμπες τους. Πολλές από τις εικόνες θεωρούνται πια εικόνες αρχείου, μιας και κάποιοι από αυτούς έφυγαν από τη ζωή προτού ολοκληρωθεί η ταινία, που άρχισε να γυρίζεται το 1988 για να καταλήξει σε 200 ώρες υλικού, για το οποίο χρειάστηκαν οχτώ μήνες μοντάζ.  Στην ταινία συμμετέχουν επίσης ο Παουλίνιο ντα Βιόλα και ο Ζέκα Παγκοντίνιο, θερμοί υποστηριχτές της Πορτέλα.


Τέλος, ένα τελευταίο μεταθανάτιο αφιέρωμα στον πρόσφατα χαμένο Κλωντ Λεβί-Στρως με την προβολή του ντοκιμαντέρ Νοσταλγία για τη Βραζιλία - Saudades do Brasil, παραγωγής της Γερουσίας της Βραζιλίας. Είναι μια μεταφορά στην οθόνη του βιβλίου του Saudades do Brasil, διανθισμένο με σχόλια του ίδιου και άλλων προσωπικοτήτων.


Όλες  οι ταινίες προβάλλονται με υποτίτλους στα ελληνικά.

 
Το επίσημο βίντεο του Fernando Meirelles 
[Πόλη του Θεού, Επίμονος κηπουρός, Περί τυφλότητας]
για τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων
του 2016 από το Ρίο

click to play | space bar to stop

Με την υποστήριξη του

deSigneD bY

ipaNEMO